Bardzo tanie danie:) Zamiast ziemniakow do drugiego dania:)
Składniki:
ok.5 suchych bulek kajzerek, 250g
mleko, 1/4 litra
jajka, 2
pietruszka(drobno pokrojona), 1 lyzka
sol, 1/2 lyzeczki
pieprz, 3 szczypty;)
maslo, 1 lyzeczka
Semmelknödel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Swieze bulki pokroic w cienkie kromki.. Podsuszyc (np. przez noc).
Zagotowac mleko z maslem. Jednoczesnie mozna juz zagotowac wode w wielkim garze (lekko osolonej)
Suche juz bulki wlozyc do miski i zalac goracym mlekiem. Trzymac pod przykryciem 10.min W trakcie przemieszac ze dwa razy:) Nie namocza sie calkowicie,ale reszte zrobia jajka.
Dodac reszte skladnikow (jajka,pietruszka, sol,piprz) i wygniatac. Ciasto powinno byc zwarte, ale klejace.
Zmoczonymi zimna woda rekami, uformowac knedle wielkosci lepionej kuli ze sniegu:) Powinno wyjsc 5,6 sztuk. Knedle wlozyc do wody i gotowac 40 - 45 min
Podawac z sosem jasnym , ciemnym , pieczarkowym. Jako dodatek do miesa , gulaszu.... Chyba jeszcze lepiej smakuja na drugi dzien z mikrofali hihihi