Semmelknödel

Ocena:

4.5 (188)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Bardzo tanie danie:) Zamiast ziemniakow do drugiego dania:)

Składniki:

  • ok.5 suchych bulek kajzerek, 250g
  • mleko, 1/4 litra
  • jajka, 2
  • pietruszka(drobno pokrojona), 1 lyzka
  • sol, 1/2 lyzeczki
  • pieprz, 3 szczypty;)
  • maslo, 1 lyzeczka

Semmelknödel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Swieze bulki pokroic w cienkie kromki.. Podsuszyc (np. przez noc).
  • Zagotowac mleko z maslem. Jednoczesnie mozna juz zagotowac wode w wielkim garze (lekko osolonej)
  • Suche juz bulki wlozyc do miski i zalac goracym mlekiem. Trzymac pod przykryciem 10.min W trakcie przemieszac ze dwa razy:) Nie namocza sie calkowicie,ale reszte zrobia jajka.
  • Dodac reszte skladnikow (jajka,pietruszka, sol,piprz) i wygniatac. Ciasto powinno byc zwarte, ale klejace.
  • Zmoczonymi zimna woda rekami, uformowac knedle wielkosci lepionej kuli ze sniegu:) Powinno wyjsc 5,6 sztuk. Knedle wlozyc do wody i gotowac 40 - 45 min
  • Podawac z sosem jasnym , ciemnym , pieczarkowym. Jako dodatek do miesa , gulaszu.... Chyba jeszcze lepiej smakuja na drugi dzien z mikrofali hihihi
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne