Schab z patelni w sosie chrzanowym

Schabik jest pyszny:)

Dodany przez: Anullka

Schab z patelni w sosie chrzanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości lub wg uznania
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 3/4 szkalnki wody
  • Sos:
  • 1 szklanka sosu ze schabu
  • 1 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć solą,pieprzem,papryką czosnkiem i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Wlać na patelnię 3 łyżki oleju,rozgrzać,obsmażyć schab na złoty kolor pod przykryciem,zmiejszyć ogień do minimum,podlać wodą,przykryć dusić pod przykryciem około 35min,od czasu do czasu przekręcająć(sprawdzić długą wykałaczką)
  3. Gdy schab jest gotowy,pokroić go w plastry i polać sosem.
  4. Wykonanie sosu:
  5. 3/4 szklanki sosu z duszenia schabu zmieszać z szklanką wody,dodać chrzan,zagotować,mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody(uważać żeby nie było grudek)wlać do sosu mieszająć zagotować około 1 min.
  6. Sosik ma fajny smak i nie trzeba go już niczym przyprawiać.
  7. Podawać z kaszą ,ryżem lub ziemniakami.
  8. Smacznego
mięso obiad sos schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze