schab wieprzowy bez kości - 8 plastrów ok. 0,5-1cm
marchewka - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
sos sojowy jasny - 6 łyżek
mieszanka przypraw "danie ze smakiem - zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku"
papryka słodka mielona - 1,5 łyżeczki
śmietana 18% Piątnica - 100g
brandy - 3 łyżki
wywar jarzynowy - 1,5 szklanki
mąka pszenna do obtoczenia mięsa - 6 łyżek
koperek świeży - kilka gałązek
olej do smażenia - 4 łyżki
Schab duszony po zbójnicku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Plastrów schabu nie rozbijałam. Skropiłam je w miseczce sosem sojowym i posypałam papryką mieloną oraz połową opakowania mieszanki "danie ze smakiem". Naczynie przykryłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy mięso się zrumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam 3 łyżki brandy i podpaliłam - gdy alkohol się wypalił dolałam 1,5 szkl. wywaru jarzynowego zmieszanego z resztą mieszanki "danie ze smakiem" i dusiłam całość 10 min. po czym dosypałam marchewki pokrojone w talarko-kwiatki. Dusiłam jeszcze 10 min. aż marchewka zmiękła. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam na patelnię. Jeszcze tylko dosypałam posiekany koperek i danie gotowe. Podałam z kładzionymi, ziołowymi kluskami.