schab_duszony_po_zbojnicku

Schab duszony po zbójnicku

Ocena:

4.5 (156)

  • 13 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
czyli smaczna propozycja np. na świąteczny obiad

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości - 8 plastrów ok. 0,5-1cm
  • marchewka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • sos sojowy jasny - 6 łyżek
  • mieszanka przypraw "danie ze smakiem - zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku"
  • papryka słodka mielona - 1,5 łyżeczki
  • śmietana 18% Piątnica - 100g
  • brandy - 3 łyżki
  • wywar jarzynowy - 1,5 szklanki
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa - 6 łyżek
  • koperek świeży - kilka gałązek
  • olej do smażenia - 4 łyżki

Schab duszony po zbójnicku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Plastrów schabu nie rozbijałam. Skropiłam je w miseczce sosem sojowym i posypałam papryką mieloną oraz połową opakowania mieszanki "danie ze smakiem". Naczynie przykryłam i wstawiłam na noc do lodówki.
  • Następnego dnia plastry mięsa oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy mięso się zrumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam 3 łyżki brandy i podpaliłam - gdy alkohol się wypalił dolałam 1,5 szkl. wywaru jarzynowego zmieszanego z resztą mieszanki "danie ze smakiem" i dusiłam całość 10 min. po czym dosypałam marchewki pokrojone w talarko-kwiatki. Dusiłam jeszcze 10 min. aż marchewka zmiękła. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam na patelnię. Jeszcze tylko dosypałam posiekany koperek i danie gotowe. Podałam z kładzionymi, ziołowymi kluskami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne