Schab duszony w śmietanie

Ocena:

4.43 (213)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Inny sposób na schab

Składniki:

  • 1/2 kg schabu,
  • pół dużego kubeczka śmietany,
  • 1 duża cebula,
  • pieprz czrny i ziołowy, sól, tymianek

Schab duszony w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Schab kroimy jak na kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę (aż się zetnie) na rozgrzanym oleju). Kawałki podsmażonego schabu razem z sosem pozostałym na patelni wrzucamy do garnka.
  • 2. Schab zalewamy śmietaną i wrzucamy pokrojną w piórka cebulę. Po 15 minutach dodajemy nie cała łyżeczkę tymianku. Dusimy aż schab będzie miękki. Doprawiamy do smaku. Podajemu z ryżem. Przepis doskonale sprawdza się z płatkami migdałowymi zamiast cebuli. Wtedy danie bardziej nadaje się na uroczysty obiad.

Porady

Sprawdź też przepis na schab pieczony z morelą!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne