Good Food team

Sałatka z tuńczyka, szparagów i białej fasoli

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z tuńczyka, szparagów i białej fasoli to szybka i lekka sezonowa propozycja. Jeśli zależy nam na nieco bardziej sycącej wersji, postawmy na dodatki w postaci grzanek, grissini lub paluchów drożdżowych. Zrobimy ją w zaledwie 15 minut, a do jej wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności. Sałatka z tuńczykiem i szparagami najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Składniki:

  • szparagi  1 pęczek

  • tuńczyk w sosie własnym  2 puszki

  • biała fasola  2 puszki

  • czerwona cebula  1 szt.

  • kapary  20 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • ocet winny  15 ml

  • estragon  16 g

Sałatka z tuńczyka, szparagów i białej fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczynamy od przygotowania szparagów. Myjemy je, młodych, zielonych nie trzeba obierać, wystarczy usunąć zdrewniałe końcówki. W tym celu delikatnie je zginamy, same powinny się złamać w odpowiednim miejscu. Jeśli zdecydujemy się na białe, to warto je wcześniej obrać, mają grubszą skórkę. W dużym, wysokim garnku gotujemy wodę, wsadzamy je na wrzątek na 4-5 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy je, przelewamy pod zimną, bieżącą wodą. Jak tylko odciekną, kroimy je na kawałki długości palca.

  • Krok 2:

    Odsączamy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odpowiedni będzie też w oleju lub w oliwie, jednak wpłynie to nieco na kaloryczność dania). Podobnie postępujemy z fasolą (najlepsza będzie większa odmiana, typu cannellini). Jeśli mamy więcej czasu warto ugotować fasolę samodzielnie, będzie miała więcej smaku i nie będzie miała charakterystycznej miękkości puszkowanych warzyw. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę (może być też biała (ostrzejsza w smaku, cukrowa, a nawet dymka). Składniki przekładamy do dużej miski, dokładamy kapary.

  • Krok 3:

    Do miseczki przelewamy oliwę, ocet winny, dokładamy też świeże listki estragonu (jeśli ich nie mamy, sprawdzą się również suszone). Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Można też skorzystać z przepisu na sos winegret z miodem. Sałatkę z tuńczyka, szparagów i białej fasoli polewamy sosem. Wkładamy do lodówki, żeby się dobrze schłodziła.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne