Sałatka z ogórków z marchewką

Wersja bez oleju

Dodany przez: caroline

Sałatka z ogórków z marchewką

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 kg ogórków
  • 1/2 kg marchwi
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Umyta ogórki pokroić w plastry (żeby było szybciej to najlepiej szatkownicą lub robotem kuchennym), osolic do smaku, wymieszać i odstawic na 2 godziny.
  2. Marchew zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
  3. Ocet zagotować z cukrem często mieszając, wystudzić.
  4. Odlać od ogórków wodę, dodać marchew, przyprawić pieprzem, dodać wystudzona zalewę i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Kłaść sałatkę do słoików, pasteryzowac 5-10 minut (w zależności od wielkości słoików).
ogórki przetwory warzywa sałatka marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze