Fot. Igor Grątkowski, Stylizacja: Beata Grątkowska
Ocena:
4.46
(182)
45 min.
dla 4 osób
Sałatka z kurczakiem to doskonała propozycja na prosty lunch lub kolację. Kurczak z dodatkiem zieleniny to lekka i łatwa przekąska do spałaszowania w ciągu dnia.
Składniki:
2 małe filety z piersi kurczaka
sól,
świeżo mielony pieprz,
ostra mielona papryka
pęczek zielonych szparagów
8–10 połówek orzechów włoskich
pół owocu granata
czerwona cebula, obrana
awokado
łyżka soku z cytryny
10 dag mieszanki sałat
łyżka szczypioru, posiekanego
sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy
Sałatka z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety myjemy, osuszamy, oprószamy odrobiną soli i papryki, owijamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C. Studzimy, kroimy w plastry.
Szparagi myjemy, odcinamy i wyrzucamy twarde końcówki. Łodygi wkładamy do wrzątku, gotujemy 4–5 min (w zależności od grubości), odcedzamy i hartujemy, przelewając zimną wodą.
Orzechy prażymy na suchej patelni, kruszymy. Z granatu wyjmujemy pestki, cebulę kroimy w piórka. Awokado tniemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na sos: musztardę mieszamy z octem, dodajemy oliwę, ubijamy widelcem.
Sałatę przekładamy na półmisek, dodajemy szparagi, awokado, cebulę i połowę sosu, delikatnie przemieszujemy. Na wierzchu kładziemy mięso. Posypujemy pestkami granatu, orzechami i szczypiorem. Polewamy resztą sosu, oprószamy pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.