Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 260 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Z mięsem

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 30 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag ananasa z puszki
  • 20 dag szynki
  • 3 młode cebulki
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pół łyżki świeżej kolendry
  • 20 dag orzechów nerkowca

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać podwójną ilością posolonej wody, zagotować. Zmniejszyć płomień gazu, ryż gotować 20 minut.
  2. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulki obrać, przeciąć wzdłuż i pociąć na półplasterki. Sok z limonek zmieszać z olejem, białym octem winnym, tartym imbirem i miodem. Wymieszać ryż, pokrojony w kostkę ananas, pokrojoną cebulę i szynkę, polać sosem, doprawić pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i drobno posiekanymi orzechami nerkowca.
sałatka przekąska kolacja ryż szynka ananas sałatka ryżowa sałatki zimowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze