Fot. Artur Rogalski
4.48 (185)
Sałatka z szynką i twarogiem to przykład estetycznego zastosowania szklanek. Dzięki temu składniki sałatki są pokazane w atrakcyjny sposób. Na sam widok wzmaga się apetyt.
szynka 200 g
jajka 4 szt.
ser żółty 200 g
twaróg 200 g
kukurydza 340 g
pomidor 2 szt.
majonez 45 g
pieprz 3 g
sól 5 g
szczypiorek 1 pęczek
Przygotowanie: por drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory i szynkę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, twaróg rozkruszamy. Kukurydzę osączamy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno kroimy.
Układanie: w przezroczystych salaterkach układamy warstwami: twaróg, por (część odkładamy), kukurydzę, 1/2 majonezu, jajka, pomidory, szynkę, żółty ser, resztę majonezu. Wierzch posypujemy odłożonym porem i szczypiorkiem.
Porady
Zobacz także: sałatka warstwowa nurkujące szprotki