salatka_gyros_warstwowa

Sałatka gyros - warstwowa

Ocena:

3.88 (455)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

To sałatka numer jeden na moim stole.

Składniki:

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • tak ok. połowy kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez
  • przyprawa kebab - gyros

Sałatka gyros - warstwowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Kapustę pekińską szatkujemy.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Układamy w misce w następujący sposób:
  • mięso
  • keczup
  • ogórki
  • cebula
  • kukurydza
  • majonez
  • keczup
  • kapusta
  • Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.

Porady

Wypróbuj też inne przepisy na sałatki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne