Sałatka gyros - warstwowa

To sałatka numer jeden na moim stole.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 233 głosów)

Składniki

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • tak ok. połowy kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez
  • przyprawa kebab - gyros

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Kapustę pekińską szatkujemy.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  5. Układamy w misce w następujący sposób:
  6. mięso
  7. keczup
  8. ogórki
  9. cebula
  10. kukurydza
  11. majonez
  12. keczup
  13. kapusta
  14. Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.

Wskazówki

Wypróbuj też inne przepisy na sałatki

mięso warzywa sałatka kolacja filet gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze