Sałatka gyros - warstwowa

To sałatka numer jeden na moim stole.

Dodany przez: Edyta Kyzioł

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 16 głosów)

Składniki

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • tak ok. połowy kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez
  • przyprawa kebab - gyros

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Kapustę pekińską szatkujemy.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  5. Układamy w misce w następujący sposób:
  6. mięso
  7. keczup
  8. ogórki
  9. cebula
  10. kukurydza
  11. majonez
  12. keczup
  13. kapusta
  14. Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.
mięso warzywa sałatka kolacja filet gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze