Sałatka warstwowa

Bardzo smaczna sałatka wegetariańska

Dodany przez: bgodzic

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 6 jajek
  • majonez (250g)
  • fasola czerwona (puszka 400g)
  • kukurydza (puszka 400g)
  • ogórki konserwowe (słoik 500ml)
  • pęczek szczypiorku
  • keczup łagodny (5-7 łyżek stołowych)
  • ser żółty gouda (200g)

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, następnie pokroić na ćwiartki.
  2. Fasolę przelać gorącą wodą i odsączyć na sitku.
  3. Szczypiorek pokroić, jeżeli dajemy por to należy go najpierw sparzyć.
  4. Kukurydzę odsączyć.
  5. Ogórki pokroić w cienkie paseczki.
  6. Układać warstwami w szklanym naczyniu:
  7. jajka
  8. majonez
  9. fasola
  10. szczypiorek
  11. kukurydza
  12. ogórki
  13. keczup
  14. ser żółty (zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sałatkę)
  15. Sałatkę można wstawić na 30 min do lodówki.
jajka sałatka ogórek fasola kukurydza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze