Usmażyć nalesniki bez dodatku cukru, ok. 10 sztuk.
1 podwójna piers z kurczaka lub filet z ryby
2 cebule
25 dag pieczarek
100 gram sera żółtego/tyle ile lubimy/
Szczypior lub zielony por sparzony wrzątkiem ,do przewiązywania sakiewek oraz wykałaczki
Vegeta lub sól, przyprawa do kurczaka
Sos grzybowy lub barszcz , to zależy co lubimy.
Sakiewki nalesnikowe z pysznym farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić na małe kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka , gdy kroimy rybę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem cytrynowym,przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem usmażyć na patelni. Wystudzić.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić ze szczyptą cukru i Vegety,dodać pokrojone pieczarki, dałam same kapelusze a nózki wykorzystałam do sosu pieczarkowego.
Usmażyć, pod koniec doprawić pieprzem i Vegetą. Wystudzić.
W misce połączyć razem usmażonego kurczaka lub rybę, pieczarki z cebulą i starty ser.
Gdy trzeba doprawić farsz do smaku.
Na srodek każdego nalesnika nakładać farsz/po łyżce/, składać w sakiewkę, spiąć na wylot wykałaczką a poniżej wykałaczki związać szczypiorkiem lub zielonym porem.
Ustawić na blasze wysłanej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 /200 st i podgrzać ok. 10 minut.