Ryba w cieście z ryżem

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 480 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Ryba w cieście z ryżem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
480 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 60 dag filetów, np. z sandacza, mintaja
  • szklanka ryżu
  • 20 dag zielonego groszku
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • cytryna
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Masło stopić, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać mleko i masło, wbić jajka. Dokładnie wymieszać (ciasto powinno być dość gęste). Odstawić na 30 minut.
  2. Ryż wsypać do rondla, zalać wodą, osolić, ugotować na sypko (ok. 20 minut). Odcedzić.
  3. Groszek umyć, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić, wymieszać z ryżem.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Filety rybne skropić sokiem z połowy cytryny. Zanurzać w cieście, wkładać na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron na złoto.
  5. Ryby dokładnie osączyć na papierze kuchennym. Podawać z ryżem i groszkiem, udekorować kawałkami pozostałej cytryny.
ryby obiad sandacz mintaj ryba w cieście ryba z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze