Danie smaczne nadające się na obiad lub kolacje...
Składniki:
ROLADA Z ŁOPATKI
Składniki na 4 porcje:
- 1,2 kg łopatki bez kości
- sól ,pieprz, przyprawa do Gyrosa, majeranek,
- 2 – 3 ogórki kiszone,
- papryka konserwowa,
- cebula, jabłko.
Rolada z łopatki.. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
Mięso umyć, rozbić na duży płat, posypać przyprawą i ułożyć warzywa, następnie ułożyć na nie kawałki jabłka. Posypać wszystko majerankiem i zwinąć w roladę. Związać sznurkiem, opiec na patelni ze wszystkich stron i piec w naczyniu żaroodpornym ok. 1 ½ godz. w 180 stopniach. Po upieczeniu pociąć w plastry, ułożyć na półmisku, przystroić. Podawać z ziemniakami i surówką. Ja podałem z surówką z kapusty pekińskiej ,pora, papryki i jabłka z odrobiną cukru, octu ,soli i pieprzu