Rogaliki francuskie

Piekę je zawsze w okresie Bożego Narodzenia:)

Dodany przez: Madija

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kg maki
  • 2 margaryny
  • ½ litra śmietany
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • Marmolada
  • Białko do smarowania
  • Cukiereczki do posypania

Przygotowanie

  1. Proszek do pieczenia, mąkę, margarynę, śmietanę i jajka wymieszać i urobić na jednolite ciasto. Rozwałkować w koło o pociąć ciasto na pół, połówki znów na pół tak aby powstały trójkąty. Na szerszym rogu umieścić marmoladę i zwijać ciasto w stronę środka. Zgiąć w półksiężyc. Posmarować białkiem i posypać kolorowymi cukiereczkami. Piec na złocisty kolor.
deser ciasto francuskie marmolada rogaliki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze