Pyszny, zdrowy chleb z ziarnami na zakwasie

samo zdrowie

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 3 szklanki mąki razowej pszennej lub żytniej nieoczyszczonej (może być po 1,5 szklanki każdej)
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ziaren dyni
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub płatków owsianych
  • 1 - 1,5 łyżki stołowej soli
  • 4 - 5 szklanek ciepłej wody
  • zakwas (na początek zakwas można zrobić samemu lub kupić w sklepie z żywnością ekologiczną)
  • papier do pieczenia i forma długa

Przygotowanie

  1. Wsyp wszystkie sypkie produkty do dużego pojemnika i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i znowu dokładnie wymieszaj. Następnie zakwas i ponownie zamieszaj. Odstaw rozrobione ciasto na 10 godzin w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po 10 godzinach włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby papier nie był zbyt cienki. Zapas papieru można wykorzystać do przykrycia chleba przed pieczeniem. Zapobiegnie to spieczeniu się skóry. Pamiętaj aby zostawić trochę ciasta przed pieczeniem jako zakwas do następnego chleba (ok 3/4 szklanki). Zakwas może być przechowywany w lodówce w pojemniku przez dwa tygodnie. Pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po zakończeniu pieczenia natychmiast wyjąć z piekarnika i formy.
  2. Smacznego:)
sniadanie wegetariańska chleb mąka razowa ziarno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy