Precle drożdżowe

Przygotowanie: 35 minut Oczekiwanie: 1 godzina 10 minut Pieczenie: ok. 15 minut Sztuka: 200 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Precle drożdżowe

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
20 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • ok. szklanka letniego mleka
  • 1/4 kostki masła (5 dag)
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • żółtko
  • gruba sól do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, wsypać łyżeczkę soli, zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wlać trochę mleka, wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać masło, wbić jajko, wlać tyle mleka, by wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut.
  3. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować wałek grubości palca, zwinąć w precle. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać grubą solą. Piec ok. 15 minut w temp. 200°C.
przekąski przekąska precle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze