damian kordas

Pomidory faszerowane kasza gryczaną i jarmużem

Ocena:

4.44 (186)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Lubicie faszerowane pomidory? Robimy nadzienie z kaszy gryczanej i jarmużu i zajadamy!

Składniki:

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 100 g kaszy gryczanej
  • garść jarmużu
  • 4 bulwy topinamburu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek do skropienia

Pomidory faszerowane kasza gryczaną i jarmużem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Kaszę gryczaną ugotuj tak, jak podano w przepisie na s. 60. W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj do niej łyżeczkę soli. Jarmuż porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej wody, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 2 minut. Wyjmij jarmuż i zanurz w lodowatej wodzie, co przerwie proces gotowania.
  • Topinambur obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż topinambur przez 10-12 minut (w razie czego możesz dolać kilka łyżek wody). Sprawdź, czy jest już miękki. Dodaj do niego jarmuż oraz posiekany drobno czosnek i smaż przez 1,5 minuty. Następnie dodaj kaszę gryczaną, sól, pieprz oraz drobno posiekane listki tymianku.
  • Odetnij od pomidorów wierzch, wydrąż środek, a następnie nadziej przygotowanym farszem. Przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego i skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Zobacz też: Lazania wegetariańska z jarmużem, brokułami i marchewką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne