Polewa kakaowa

Ocena:

4.37 (197)

  • 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polewa kakaowa to idealna ozdoba ciasta lub tortu, ale pasuje też do ciasteczek, lodów i innych deserów. Przyrządza się ją w 5 minut i na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż produkt kupiony w sklepie. Przepis można dowolnie modyfikować i bez trudu stworzyć wersję dla wegan. Polewa z kakao zaskoczy Was swoją prostotą i uniwersalnym zastosowaniem. 

Składniki:

  • masło  100 g

  • kakao  40 g

  • cukier puder  80 g

  • mleko  30 ml

Polewa kakaowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło kroimy w kostkę. Kakao i cukier puder przesiewamy oddzielnie przez sitko, żeby nie miały grudek. 

  • Krok 2:

    Masło: wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Dosypujemy cukier i mieszamy łyżką lub rózgą do całkowitego połączenia składników. 

  • Krok 3:

    Polewa kakaowa: dolewamy do rondelka mleko, żeby rozcieńczyć nieco miksturę. Kakao dodajemy jako ostatnie. Dokładnie rozprowadzamy je w płynnych składnikach za pomocą rózgi. Zdejmujemy rondelek z palnika. Polewa jest gotowa do użytku. 

Porady

  • Wartości podane w przepisie możemy modyfikować w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać. Szybka polewa czekoladowa będzie gęstsza, jeśli dodamy więcej kakao i mniej mleka. Jeśli chcemy, żeby dekoracja do ciasta była mniej słodka, zmniejszmy odpowiednio ilość cukru.  
  • Najlepiej, jeśli użyjemy tłustego mleka. Polewa z kakao będzie wtedy bardziej kremowa. Nic się jednak nie stanie, jeśli użyjemy odchudzonego produktu, a nawet wody.  
  • Masło możemy zamienić na margarynę. Warto jednak zmniejszyć wtedy ilość mleka w przepisie, jako że margaryna zawiera więcej wody niż masło. 
  • Prosta polewa kakaowa będzie gotowa w mgnieniu oka, jeśli użyjemy cukru pudru, ponieważ błyskawicznie rozpuści się on w maśle. Jeśli go nie mamy, możemy użyć drobnego cukru do wypieków lub zmielić gruboziarnisty produkt na puch w malakserze.  
  • Warto wybierać kakao dobrej jakości, bez dodatku ulepszaczy. Zwróćmy uwagę na to, ile znajduje się w nim masła kakaowego. Jeśli chcemy, możemy wybrać produkt o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Pamiętajmy, że dodatek do deserów możemy wzbogacić dowolnym aromatem. Szybka polewa czekoladowa może mieć na przykład smak pomarańczy lub kawy. Użyjmy esencji do ciasta, likieru lub skórki cytrusowej. 
  • Dodatek do deserów z kakao możemy po przyrządzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka i przechowywać w lodówce. Kiedy polewa kakaowa będzie nam potrzebna, wystarczy ponownie rozgrzać ją w rondelku i wymieszać. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Polewa kakaowa na ciasto i inne desery 

Prosta polewa czekoladowa z kakao sprawdzi się jako dodatek to różnego rodzaju deserów. Zarówno tych, które pieczołowicie przyrządzamy w domu, jak i gotowych wypieków lub lodów, które chcemy szybko urozmaicić przed wieczornym posiedzeniem na kanapie. Przedstawiamy kilka propozycji na czekoladową ucztę: 

  • Tort urodzinowy – polewa z kakao nie musi koniecznie iść w parze z czekoladowym ciastem. Możemy nią udekorować na przykład takie odświętne wypieki jak tort ambasador lub tort węgierski. 
  • Ciasta z polewą czekoladową – na przykład ciasto pijana wiśnia lub ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
  • Pischinger – polewa z kakao świetnie sprawdzi się jako wykończenie torcika z wafli. Możemy nią udekorować nie tylko klasyczny pischinger, ale także wafle z masą krówkową lub andruty z masą śmietankową. 
  • Ciasteczka – kruche, karmelowe, makaroniki lub ptysie. 
  • Lody – polewa z kakao sprawdzi się zarówno jako dodatek do deseru z wiaderka, jak i do własnego wyrobu, takiego jak domowe lody malinowe lub deser lodowy z sorbetów owocowych. 
  • Naleśniki – nieważne, czy przyrządzamy francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy holenderskie poffertjes, polewa z kakao pasuje do naleśników z całego świata

Polewa kakaowa – przepis dla wegan 

Osoby, które nie akceptują produktów pochodzenia zwierzęcego, z pewnością zastanawiają się, jak zrobić polewę czekoladową z kakao do wegańskich deserów. Jako zamiennik masła najlepiej sprawdzi się olej kokosowy. Krowie mleko możemy zastąpić wersją roślinną lub po prostu użyć wody lub soku z owoców, jeśli chcemy nadać deserowi określony aromat. Miejmy jednak na uwadze, że olej kokosowy rozpuszcza się w niższej temperaturze niż masło. Może mieć to znaczenie, kiedy podajemy deser w temperaturze pokojowej. Taka polewa z kakao to także dobre rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy. Możemy ją podać na przykład jako dodatek do wegańskiego brownie z batatów

Polewa z kakao czy polewa czekoladowa?  

Prosta polewa do ciasta z kakao to najszybszy sposób na dekorację deseru. Często używa się jej jednak zamiennie z kremem przyrządzonym na bazie czekolady. Wybór zależy od osobistych preferencji i dostępnych składników, ale także od tego, co i w jaki sposób chcemy udekorować. Jeśli chcemy zrobić krem czekoladowy ganache, potrzebne będą nam śmietana kremówka i połamana w kawałki czekolada (biała, mleczna lub gorzka). W zależności od zastosowanych proporcji i stopnia schłodzenia masy, możemy jej użyć jako polewy lub gęstego kremu do dekoracji, który wyciska się na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ganache możemy także po schłodzeniu ubić na puszysty krem

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne