Polędwiczki wieprzowe

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Duszenie: 7 minut Porcja: 455 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Polędwiczki wieprzowe

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
455 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 polędwiczek wieprzowych
  • 2 cukinie
  • 1 i 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 15 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem, większe przekroić na pół. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, na każdej ułożyć wiórek masła. Piec 15–20 min w temp. 200°C.
  2. Cukinie umyć, pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cukinie, bazylię, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, delikatnie wymieszać. Dusić 5–7 min, mieszając.
  3. Polędwiczki wyjąć z naczynia, odlać sos. Na dnie ułożyć podduszone, osączone plastry cukinii. Na nich ułożyć polędwiczki. Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem. Zalać potrawę i zapiekać jeszcze 5–10 min, aż ser się roztopi. Podawać z makaronem tagliatelle i zieloną sałatą.
mięso Boże Narodzenie polędwiczki wieprzowe obiad ser pleśniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze