Nerki wieprzowe :

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość .Muszą być dobrze wymoczone .

Dodany przez: Babciagramolka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1kg nerek
  • 4 cebule
  • 5 dag smalcu
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu cielęcego ( lub wołowego ) Knorra
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu ( na zasmażkę )
  • ½ litra wody
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka , zalać 1  litrem wody , zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew ( można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach ) , bulion Knorra .Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na smalcu ) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem , papryką i majerankiem .
  2. Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu .Tak doprawione  nerki są moim zdaniem smaczniejsze .
wieprzowina mięso obiad podroby nerki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze