Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywami

na specjalne okazje, chociaż względnie proste

Dodany przez: golfistka

Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g dowolnych warzyw (mogą byc mrożone mieszanki warzywne)
  • cebula
  • przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, chilli, pieprz kolorowy (lub czarny), czosnek
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło do smażenia
  • olej lub oliwa z o-l-i-w-e-k
  • ząbek czosnku
  • sos pieczeniowy z cebulką winiary lub inny wg gustu

Przygotowanie

  1. 1. Marynujemy polędwiczkę w papryce, czosnku, ziołach, chilli i pieprzu. Skarpiamy oliwą lub olejem. Wkładamy na 2 godz do lodówki lub na całą noc.
  2. 2. Gotujemy ziemniaki tak by się nie rozgotowały, studzimy i kroimy w plasterki.
  3. 3. Podsmażamy z każdej strony polędwiczkę na oliwie z o-l-i-w-e-k (oleju) z dodatkiem masła (ma się tylko zrumienic).
  4. 4. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. 5. Naczynie żaroodporne (bez pokrywki) lub na tartę smarujemy masłem i przekrojonym ząbkiem czosnku.
  6. 6. Układamy pasami obok siebie warzywa (nawet prosto z zamrażarki), pokrojoną w plastry polędwicę i plastry ziemniaków. Na ziemniaki wysypujemy cebulę i przyprawę do dań z ziemniaków. Całośc obsypujemy świerzo zmielonym kolorowym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.
  7. 7. Na bazie tłuszczu ze smażenia polędwicy i cebuli przygotowujemy sos z torebki wg przepisu z opakowania.
  8. Podajemy w naczyniu do zapiekania i osobno sos.
  9. Przepis znalazłam kiedyś w prasie kolorowej i przystosowałam do własnego smaku. Bardzo proste w wykonaniu (wbrew pozorom, poradzi sobie każdy) i świetnie nadaje się na specjalne okazje. Polecam i smacznego!
mięso obiad zapiekanka polędwica polędwiczka na okazje
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze