iStock
4.51 (162)
Pizza hawajska to połączenie słodkiego i słonego smaku w najlepszym wydaniu. Na tradycyjnym włoskim cieście znajduje się klasyczny sos pomidorowy, delikatna szynka w plasterkach i kawałki słodkiego ananasa. Podstawą jest ciasto, które warto przygotować z mąki pszennej 00 – dzięki niej wychodzi lekkie i elastyczne. Do pizzy z szynką i ananasem można podać oliwę lub sos czosnkowy.
drożdże 25 g
woda 150 ml
cukier 5 g
sól 6 g
mąka 00 250 g
oliwa z oliwek 30 ml
szynka 200 g
ananas 300 g
ementaler 1 szczypta
passata pomidorowa 10 g
bazylia 5 g
oregano 5 g
Rozczyn drożdżowy: świeże drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody (nie może być gorąca), łyżeczką cukru (5 g) i szczyptą soli. Dodajemy także ok. 30 g mąki. Łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto na pizzę: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy kolejną szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pół porcji wody (ok. 75 ml). Mieszamy ciasto dużą, drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą – wyrabiamy ręką przez ok. 10–15 min. W razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę (stopniowo), a pod koniec – oliwę z oliwek.
Wyrastanie: gdy ciasto podczas wyrabiania odchodzi od ścianek miski, to znak, że można przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. 30 min.
Pozostałe składniki: szynkę kroimy w małe plasterki. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w trójkąciki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 220°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składanie pizzy: ciasto rozkładamy na blasze, formując placek o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy go passatą pomidorową, posypujemy szczyptą soli, suszoną bazylią i oregano. Na wierzch nakładamy starty ser żółty, szynkę w plastrach i kawałki ananasa.
Pieczenie: pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Podawanie: gdy pizza hawajska jest już gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy na deskę. Kroimy na 6 lub 8 porcji.
Porady
- Świeże drożdże można zastąpić suchymi – na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 7 g drożdży instant. Z takich drożdży nie trzeba przygotowywać rozczynu. Można je dodać bezpośrednio do mąki w drugim kroku.
- Z tego przepisu powstanie jedna duża pizza hawajska o średnicy ok. 30 cm lub dwie małe – po ok. 20 cm średnicy.
- Do pizzy z szynką i ananasem najlepiej sprawdzi się ser typu ementaler lub twarda mozzarella.
- Jeśli mamy ochotę na pizzę w stylu włoskim, warto wybrać długodojrzewającą szynkę, np. parmeńską. Nakładamy ją dopiero po upieczeniu pizzy.
- Jeśli jednak wolimy bardziej delikatne smaki, doskonale sprawdzi się dobra szynka parzona lub gotowana, np. cotto.
Chociaż pizza hawajska zrobiona jest na włoskim cieście, poza tym niewiele ma wspólnego ze słoneczną Italią. Przepis na nią jest dziełem kanadyjskiego restauratora, który z pochodzenia był Grekiem. W 1962 roku otworzył on restaurację, w kuchni której postanowił do włoskiej pizzy dodać inne składniki. Ser, szynka i ananas z puszki okazały się strzałem w dziesiątkę. Chociaż przepis nie zyskał aprobaty Włochów, zdobył ogromną popularność na całym świecie.
Nazwa pizzy pochodzi od marki ananasów w puszce, których używano w kanadyjskiej restauracji.
W wielu restauracjach podstawowy przepis na pizzę hawajską rozszerzany jest o kolejne dodatki, takie jak:
Popularną alternatywą dla pizzy z sosem pomidorowym jest pizza bianca, którą również można przygotować z hawajskimi dodatkami, czyli szynką i ananasem. Na drożdżowy placek nakładamy gęsty biały sos, przygotowany z oliwy, cebuli, czosnku, śmietanki i przypraw:
Dalsza część przepisu pozostaje bez zmian. W podobny sposób przygotujemy także pizzę carbonarę lub pizzę z ziemniakami.