Pilaw cytrynowy z fistaszkami i smażonym kalafiorem

Ryż basmati jest niezwykle delikatny. Doprawiony cytryną i posypany orzeszkami ziemnymi przyjemnie orzeźwia w ciepłe dni.

Dania głównepilaw

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane, wsypujemy nasiona gorczycy, przykrywamy i czekamy, aż zaczną strzelać. Dodajemy asafetydę, kurkumę, mieszamy i wsypujemy suchy ryż. Prażymy, aż zrobi się lekko szklisty (1–2 min). Zalewamy 2 szklankami wrzątku, dokładamy liście kozieradki, łyżeczkę soli i groszek. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, aby woda przestała bulgotać i gotujemy, aż ryż wchłonie ją całą. W żadnym wypadku nie mieszamy!
  • kolendra-fot.iStock-min (1)2.Na głębokim oleju smażymy różyczki kalafiora oraz orzeszki ziemne, odsączamy na papierowych ręcznikach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy imbir i smażymy, aż się lekko zrumieni. Wrzucamy chili i liście curry, smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy ugotowany ryż, orzeszki ziemne, kalafiora, otartą skórkę i sok z cytryny (2–3 łyżki); wszystko dokładnie mieszamy z pozostałym masłem. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017.

Porady

Pilaw cytrynowy z fistaszkami i smażonym kalafiorem warto doprawić połową łyżeczki asafetydy. Asafetyda to bardzo intensywna przyprawa z korzeni i pnączy rośliny zwanej Ferula assa-foetida, popularna w kuchni indyjskiej. Ma bardzo mocny zapach przypominający ususzoną i sproszkowaną cebulę, jednak nie jest tak ciężkostrawna. 

Pilaw cytrynowy z fistaszkami i smażonym kalafiorem zawiera w przepisie:

  • szklankę ryżu basmati
  • 1 / 2 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 2 szklanki małych różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczkę nasion czarnej gorczycy
  • łyżkę suszonych liści kozieradki (methi)
  • 3 liście curry lub 3 liście laurowe

 

Zobacz też: zupa kalafiorowa z selerem i pasternakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy