Pierogi z parzonego ciasta :

Z tej porcji wychodzi 18 dużych pierogów , lub 30 normalnej wielkości.

Dodany przez:

Pierogi z parzonego ciasta :

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek, połówek śliwek itp. )

Przygotowanie

  1. -przygotować farsz .
  2. -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
  3. -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
  4. -ciasto podzielić na 18 – 20 części
  5. -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
  6. -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
  7. -układać na wysypanej mąka tacce
  8. -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  9. Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
  10. Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
  11. Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
obiad dla dzieci pierogi ciasto parzone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze