pierogi_z_brzoskwiniami_i_smietanka

Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką

Ocena:

4.54 (185)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
W moim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami

Składniki:

  • mąka -0,5 kg
  • sól
  • olej -2 łyżki
  • jajko -1 szt
  • woda ciepła -1 szkl
  • brzoskwinie świeże - 0,5 kg
  • cukier -3 łyżki
  • śmietana -4 łyżki

Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO:
  • Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.
  • NADZIENIE:
  • Brzoskwinie wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać ubitą śmietaną z cukrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne