Pierogi na ostro

Ocena:

4.53 (182)

  • 45 min.
  • dla 6 osób

pyszne domowe ostre pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • Farsz:
  • 150 g kiełbasy podlaskiej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
  • 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • sól do smaku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • Dodatkowo :
  • osolona woda do gotowania pierogów

Pierogi na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.
  • Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
  • Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
  • Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne