Ciasto na pierogi

Elastyczne, łatwo się z nim pracuje w czasie lepienia pierogów. Proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 18 głosów)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej ( ja użyłam typ 650 ) 320 – 350 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól – wymieszać. Stopniowo dolewać wodę – ja najpierw wlałam 250 ml, a następnie dolałam jeszcze około 70 ml. Jeśli po wymieszaniu ciasto wyjdzie zbyt zbite należy dolać trochę wody, jeśli zbyt luźne dodać nieco mąki. Ciasto najpierw należy wymieszać łyżką lub widelcem ( ciasto jest gorące – trzeba uważać, żeby nie poparzyć palców ), a następnie przełożyć na blat lub stolnicę oprószoną mąką i zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formuję kulę i kroję na pół. Jedną część odkładam na bok ( najlepiej ją przykryć )*, drugą rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinam koła. Używając kciuka i palca wskazującego rozpłaszczam brzegi . Na środek kładę łyżeczkę lub 1,5 farszu. W przypadku owoców lepiej dodać ich mniej, gdyż jak puszczą sok może ciasto nam się rozkleić. Brzegi ciasta należy dokładnie zlepić, można pomóc sobie widelcem – brzegi będą ładnie wyglądały.

Wskazówki

*ciasto dość szybko obsycha, więc lepiej je przykryć. Do wyrobienia kolejnej partii pierogów wystarczy je ponownie zagnieść.

To ciasto na pierogi będzie idealne, jeśli lubisz pierogi ruskie

Wypróbuj też przepis na pierogi wigilijne

ciasto na pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze