Pieczone jabłka

Ocena:

4.44 (190)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyszny deser na ciepło

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki masła
  • Suszona żurawina – ok. 16 szt
  • Orzechy włoskie – ok. 8 szt
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego – domowego + jedna łyżka do jogurtu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego

Pieczone jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć ogonki a łyżką do melona usunąć ogryzki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • W powstałe w ten sposób dziurki włożyć po pół łyżeczki masła i po 2 żurawinki. Jabłka posypać cukrem, po pół łyżeczki na każdą połówkę.
  • Orzechy włoskie obrać z łupin, posiekać, wsypać po równo na połówki jabłek. Wstawić do piekarnika na około 40 minut na 190st.
  • W międzyczasie jogurt grecki zmieszać z łyżką cukru waniliowego i wstawić do lodówki.
  • Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Nałożyć porcje na talerzyki i polać schłodzonym sosem jogurtowym
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne