Kluski na parze ( buchty, pampuchy, parowce)

Mięciutkie i pulchne kluski z dzieciństwa :)

Dodany przez: aromatyczneinspiracje

Kluski na parze ( buchty, pampuchy, parowce)

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. 1. Przyrządzamy rozczyn tzn. w misce drożdże roztapiamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( ok. 10 minut).
  2. 2. Do garnka wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki. Garnek zasłaniamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce i trzymamy tak długo, żeby jego wielkość podwoiła się.
  3. 3. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków ( urosną jeszcze podczas parowania!) i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką.
  4. 4. Do dużego garnka nalać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
  5. Jako dodatku można użyć: gęsty jogurt owocowy, mus owocowy, śmietanę, cukier, cynamon, powidła.
obiad kolacja deser wegetariańska kluski drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze