paczki_z_lukrem

Pączki z lukrem

Ocena:

4.44 (170)

  • 60 min.
Pączki pachnące karnawałem

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • olej do smażenia
  • smażone skórki z cytrusów

Pączki z lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, dodać 2 łyżki mąki i połowę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru oraz solą, dodać przestudzone masło, jajko, żółtka oraz spirytus i wyrośnięte drożdże. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i rozciągnąć na dość cienki placek i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć porcję marmolady i uformować pączki, zostawić pod przykryciem na kilka minut do podrośnięcia.
  • W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do uzyskania gładkiego lukru.
  • Przygotowanym lukrem polać pączki i ozdobić skórkami, zostawić do zaschnięcia lukru.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne