Samuel Goldsmith

Pączki z frytkownicy

Ocena:

0 (0)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pączki z frytkownicy to przepis dla fanów urządzeń typu airfryer. Frytkownica beztłuszczowa pozwala uzyskać efekt pysznie zapieczonych pączków, które nie ociekają tłuszczem. Kuszą pyszną glazurą i wyjątkową teksturą - dzięki długiemu wyrastaniu ciasta drożdżowego, pączki z frytkownicy są naprawdę puszyste i mięciutkie.

Składniki:

  • masło  50 g

  • drożdże  7 g

  • mleko  160 ml

  • mąka pszenna  275 g

  • ekstrakt waniliowy  1.25 łyżeczka

  • cukier puder  135 g

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • jajka  1 szt.

  • olej  5 ml

  • sól  0.25 łyżeczki

Pączki z frytkownicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: masło roztapiamy i studzimy. 

  • Krok 2:

    Zaczyn drożdżowy: Łączymy 125 ml mleka, roztopione masło, suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego w misie miksera. Możemy zrobić to również za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiamy na 8-10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z lnianej ściereczki, aby drożdże zaczęły pracować. 

  • Krok 3:

    Przygotowanie masy na pączki z frytkownicy: Jajko ubijamy. W osobnej misce mieszamy pozostały cukier, mąkę, ½ łyżeczki soli i cynamon - ten składnik można dodać opcjonalnie. DOdajemy ubite jajko do mieszanki mlecznej, a następnie wsypujemy suche składniki. Łączymy wszystko mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na średnich obrotach przez 5-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można również wyrabiać ręcznie przez 10-12 minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni.

  • Krok 4:

    Wyrastanie ciasta: Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

  • Krok 5:

    Wycinanie oponek: Wyrośnięte ciasto na oponki wykładamy na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy pączki za pomocą foremki do pączków lub dwóch foremek (1 x 7,5 cm i 1 x 2,5 cm na środek). Układamy pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, razem ze środkami pączków, przykrywamy ponownie czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut lub na całą noc do lodówki (pączki lepiej zachowają swój kształt, jeśli będą przechowywane w lodówce).

  • Krok 6:

    Pieczenie we frytkownicy beztłuszczowej: umieszczamy 2-3 pączki (wraz z ich środkami) w koszu frytkownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-6 minut, zgodnie z instrukcjami producenta, aż będą złociste. Warto pamiętać, że niektóre frytkownice wytwarzają intensywniejsze ciepło, więc należy sprawdzać, czy pączki się nie przypalają.) Wyjmujemy pączki z kosza i odkładamy do ostygnięcia na ruszcie, podczas gdy pozostałe pączki będą wypiekane.

  • Krok 7:

    Dekoracja: przesiewamy cukier puder do miski, mieszamy z 3 łyżkami mleka i 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Kiedy pączki ostygną, zanurzamy wierzch każdego z nich w glazurze. Pozostawiamy na metalowej podstawce do zastygnięcia glazury. Pączki - oponki będą najsmaczniejsze zjedzone tego samego dnia, ale można przechowywać je do 24 godzin w hermetycznym pojemniku.

Porady

  • polecamy umieścić arkusz pergaminu do pieczenia na dnie koszyka - wtedy pączki z frytkownicy się nie przyklejają i nie powstaną wgłębienia z kosza urządzenia na pączkach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne