Ozorki wolowe w galarecie

Przysmak na swiateczny stol

Dodany przez: Kasiczek

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • ozor wolowy
  • zelatyna 200g
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawalek selera
  • pora
  • mala puszka groszku konserwowego
  • 2 zabki czosnku
  • sol ,pieprz, listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • 2 kostki rosolowe

Przygotowanie

  1. Obieramy warzywa. Do gotujacej wody wkladamy umyty ozor i zagotowujemy, zbieramy szumy potem dodajemy warzywka , kostki rosolowe , przyprawy i czosnek- gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(moze byc krocej, zalezy od miesa)
  2. Po ugotowaniu obieramy ozor ze skory i odstawiamy do wystygniecia.
  3. Przecedzamy powstaly bulion z warzyw i przypraw, tak zeby byl czysty
  4. Rozrabiamy zelatyne i dodajemy do bulionu
  5. Ozora kroimy w cienkie plastry, ukladamy na polmisku, dekorujemy pokrojona marchewka i groszkiem ( mozna dodac tez ugotowane jajko- jesli ktos lubi) i zalewamy bulionem z rozpuszczona zelatyna.
  6. Odstawiamy do wystygniecia a potem do lodowki do zastygniecia.
  7. Zycze Smacznego!!!
mięso groszek przekąska marchew ozor wolowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze