Agnieszka Pietroń

Owsianka z truskawkami

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Owsianka z truskawkami to świetny pomysł na lekki, pożywny posiłek, po który warto sięgnąć z samego rana. Ponadto wykonamy ją w maksymalnie 15 minut. Możemy ugotować ją zarówno na mleku, jak i na wodzie. Gotowe danie warto wzbogacić dodatkowo o miód, masło orzechowe bądź płatki migdałowe. Owsiankę z truskawkami możemy przełożyć do słoika oraz zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • płatki owsiane  150 g

  • mleko  500 ml

  • truskawki  200 g

Owsianka z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy z nich szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Płatki owsiane: wrzucamy je do rondelka. Wlewamy mleko i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut na małym ogniu.

  • Krok 3:

    Owsianka z truskawkami: przekładamy ją do miseczki i dekorujemy z wierzchu owocami.

Porady

  • Owsianka z truskawkami rewelacyjnie smakuje udekorowana także innymi owocami, takimi jak jagody, maliny, borówki, banany, a nawet porzeczki. Warto posypać ją dodatkowo rozdrobnionymi orzechami włoskimi, laskowymi oraz migdałami. W ten sposób wzbogacimy nie tylko smak, ale również wartość odżywczą dania.
  • Mleko krowie bez problemu zastąpimy owczym lub kozim. Warto mieć jednak na uwadze, że produkty te odznaczają się wyjątkowo intensywnym smakiem. W wersji wegańskiej możemy użyć wody bądź napojów roślinnych np. kokosowych, migdałowych.
  • Do przygotowania owsianki świetnie sprawdzą się zarówno płatki owsiane błyskawiczne, jak i górskie. W przypadku tych drugich wydłużamy czas gotowania o dodatkowe 5-10 minut. Osoby unikające glutenu powinny wybrać produkt oznaczony symbolem przekreślonego kłosa.
  • Jeśli chcemy, możemy posłodzić owsiankę miodem, syropem klonowym lub z agawy. Świetnie sprawdzi się tutaj także zwykły cukier biały i trzcinowy. Osoby zmagające się z cukrzycą mogą sięgnąć również po ksylitol, stewię bądź erytrytol. Cechują się one niskim indeksem glikemicznym. Ponadto zawierają bardzo mało kalorii.
  • Owsiankę możemy zrobić również w wersji czekoladowej. Wystarczy, że wzbogacimy ją o 1-2 łyżki kakao lub wiórki czekolady. Składniki dodajemy do mleka z płatkami, pod koniec gotowania.
  • Wybierajmy świeże, dojrzałe truskawki. Jeśli jednak nie uda nam się ich kupić, możemy sięgnąć po mrożone. W takiej sytuacji polecamy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody oraz osuszyć.
  • Pod koniec gotowania owsianki, możemy posypać ją swoimi ulubionymi przyprawami np. cynamonem, kardamonem. Niektórzy dodają do niej ziarenka wanilii.
  • To pyszne danie możemy zrobić również na zimno. W konsekwencji otrzymamy tzw. owsiankę nocną. W misce łączymy płatki owsiane z truskawkami oraz mlekiem. Następnie przekładamy całość do słoika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 6-8 godzin. Gotową owsiankę możemy zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnię.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne