Nóżki kurczaka w galarecie

Przygotowanie: 1 godzina Oczekiwanie: 4 godziny Porcja: 140 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Nóżki kurczaka w galarecie

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
140 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 6 podudzi drobiowych
  • włoszczyzna (bez kapusty i selera)
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • sól

Przygotowanie

  1. Nóżki umyć, osuszyć. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Nóżki i włoszczyznę włożyć do rondla, zalać 3/4 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i koperek, posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
  2. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Groszek gotować około 3 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
  3. Nóżki wyjąć, wywar przecedzić. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze. Kukurydzę, marchewkę i groszek wsypać na dno 6 głębokich, małych salaterek, do każdej włożyć nóżkę kostką do góry, zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
przekąska galareta nóżki kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze