Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania.

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnej śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, b. dokładnie mieszamy.
  2. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
  3. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę.
  4. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)
  5. Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru.
deser truskawki bita śmietana mus deser na zimno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze