Kruche z bitą śmietaną

Ocena:

4.43 (155)

  • 1 godz. 20 min.
Przepis na to ciasto mam od znajomej z Kaszub, jest przepyszny - polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 szkl. mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem śmietanowy:
  • 1 śmietana ( 36% )
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Kruche z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników do ciasta zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, wy łożyć do dwóch takich samych blach wyłożonych papierem. Z białek po jajkach ubić pianę na sztywno, na obu ciastach wylać ją i uformować małe górki, aby piana stwarzała wrażenie małych górek. Oby dwa ciasta piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczoną pierwszą częśc ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na to ubitą śmietanę z zimną żelatyną i cukrem waniliowym ( rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody - ostudzić, a potem dodać do ubitej śmietany ). Przykryć drugą częścią ciasta, wstawić do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne