Mus pomarańczowy

Efektowny choć prosty deser z pomarańczy.

Dodany przez: przejsowa

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 6 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • 250 ml gęstej śmietany 36%
  • 4 żółtka
  • kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abysmy otrzymali ze skórek "miseczki". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy,że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu,jednak musimy pamietać, żę zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)
deser śmietana mus pomarańcze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze