Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (141)
Jak ugotować pyszne mule? Konkurencją dla dania mule w winie będzie z pewnością wersja mule w zielony, świeżym curry. Orientalna wersja na owoce morza to ciekawa propozycja na obiad lub kolację.
trawa cytrynowa 2 gałązki
papryka chili 2 szt.
nasiona kolendry 3 g
kumin (kmin rzymski) 3 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
imbir 5 g
kolendra 1 pęczek
sól 3 g
brązowy cukier 3 g
małże 1 kg
olej 30 ml
limonka 1 szt.
mleko kokosowe 150 ml
Z trawy cytrynowej odcinamy zdrewniałą zieloną część, pozostawiając tylko biały kawałek, który kroimy na mniejsze.
Papryczki chili pozbawiamy pestek. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki (kolendrę razem z łodygami) – z wyjątkiem muli, oleju, limonki i mleka kokosowego. Miksujemy na możliwie gładką pastę.
Mule myjemy pod bieżącą zimną wodą, oczyszczając je bardzo dokładnie i szybko. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzuca my zmiksowaną pastę curry, a po 2 min mule.
Ze sparzonej i dobrze wyszorowanej limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Razem z mlekiem kokosowym wlewamy do muli. Na dużym ogniu po 5–8 min wszystkie mule powinny się otworzyć, a sos lekko zredukować. Podajemy natychmiast, najlepiej na parującym jeszcze jaśminowym ryżu, który wchłonie sos.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady
>>> Samodzielnie ukręcona pasta curry to kulinarna wycieczka do nowych smaków. W tej propozycji nie ma składników zbyt trudnych do zdobycia. Oryginalnie powinny się w niej pojawić listki limonki, pasta z krewetek, kawałek galganlu. Nigdy nie próbujemy się dostać na siłę do środka nieotwartej muszli, taką wyrzucamy! Zresztą z muli można zrezygnować i zrobić takie curry z kurczakiem: 50 dag piersi wystarczy pokroić w kostkę, dorzucić do obsmażonej pasty curry na kilka minut, potem zalać podwójną (niż w tym przepisie) porcją mleka kokosowego, doprawić solą lub sosem rybnym i poddusić do miękkości na gęsty sos.
Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem