Mleczne bułeczki - przepis

Ocena:

4.6 (174)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób

Przepyszne, mięciutkie, delikatne, mleczne bułeczki.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • ILOŚĆ: 10 bułeczek
  • 290 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 38 g cukru
  • 5 g soli
  • 63 g masła
  • miękkiego
  • cukier do posypania na wierzch
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Mleczne bułeczki - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko lekko podgrzewamy
  • aby było ciepłe
  • ale nie może być gorące. Do mleka dodajemy drożdże
  • i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę
  • dodajemy cukier
  • sól
  • jajko i mleko razem z
  • drożdżami. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i
  • ponownie wyrabiamy
  • aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni ( ok. 15 min
  • ciasto będzie się
  • kleiło do dłoni
  • ale im dłużej będziemy wyrabiam
  • tym będzie się mniej kleiło ) i stanie się
  • delikatne i jedwabiste w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki
  • przykrywamy ściereczką i
  • odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kuleczek i przykrywamy
  • ściereczką
  • czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak
  • rulonik
  • brzeg ciasta palcami zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i
  • przekładamy bułeczki
  • przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed
  • pieczeniem nacinamy nożyczkami bułeczki
  • tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy
  • lekko cukrem. Pieczemy w temp. 210 C przez 10-12 min
  • do złotego koloru. Smacznego.
  • www.ilovebake.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne