Mięsny strudel

Ocena:

4.5 (166)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Kiedyś robiła taki moja Ciocia, udało mi się wreszcie znaleźć przepis i spróbowałam sama :)

Składniki:

  • 20 dkg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania strudla)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • farsz:
  • 25 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz kajeński
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie

Mięsny strudel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wodę dolewać w miarę potrzeby. Gotowe ciasto odłożyć przykryte ściereczką. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w kostkę. Podsmażyć. Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Dodać do cebuli i marchewki. Podsmażyć. Przyprawić słodka papryką i ziołami.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć farsz. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  • Upieczony strudel wyjąc z piekarnika i pokroić. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne