Kiedyś robiła taki moja Ciocia, udało mi się wreszcie znaleźć przepis i spróbowałam sama :)
Składniki:
20 dkg mąki
2 łyżki oleju
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania strudla)
1/2 łyżeczki soli
ok. 1/2 szklanki wody
farsz:
25 dkg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz kajeński
słodka papryka
zioła prowansalskie
Mięsny strudel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wodę dolewać w miarę potrzeby. Gotowe ciasto odłożyć przykryte ściereczką. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w kostkę. Podsmażyć. Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Dodać do cebuli i marchewki. Podsmażyć. Przyprawić słodka papryką i ziołami.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć farsz. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Upieczony strudel wyjąc z piekarnika i pokroić. Smacznego :)