Ewa Niepytalska

Makaron z jarmużem

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z jarmużem to prawdziwa gratka dla miłośników superfood. Prostą kompozycję ze smakowitych wstążek, zielonych liści, czosnku i suszonych pomidorów wieńczy starty parmezan. Danie warto skropić aromatyczną oliwą i pałaszować od razu po przyrządzeniu. Można wzbogacić je ulubionymi dodatkami, na przykład kurczakiem lub cukinią. Błyskawiczny makaron z jarmużem to doskonała propozycja na kolację we dwoje.

Składniki:

  • jarmuż  150 g

  • makaron  200 g

  • czosnek  1 ząbek

  • suszone pomidory  40 g

  • parmezan  25 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Makaron z jarmużem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jarmuż: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Wycinamy z niego twarde części łodygi. Duże liście kroimy w kawałki, mniejsze możemy zostawić w całości. 

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.   

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dodajemy liście jarmużu. Oprószamy je solą i pieprzem. Czekamy, aż zmniejszą objętość i zmiękną. Na koniec dorzucamy suszone pomidory.   

  • Krok 4:

    Makaron z jarmużem: łączymy zawartość patelni z ugotowanymi wstążkami. Skrapiamy gotową potrawę oliwą i posypujemy startym parmezanem.  

Porady

  • Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami warto skropić przed podaniem sokiem z cytryny lub limonki. Kwaskowy dodatek doskonale podkreśla smak kapusty warzywnej.   
  • Ciekawą alternatywą dla naszego przepisu jest sos z jarmużu do makaronu. Żeby go zrobić, należy zmiksować zielone liście z dodatkami takimi jak orzechy nerkowca, parmezan (lub płatki drożdżowe), czosnek i oliwa. Można go dodatkowo rozprowadzić w mleku roślinnym lub śmietance. Sprawdzi się zarówno do makaronu, jak i pieczywa lub risotto. Polecamy wykorzystanie naszego przepisu na pesto z jarmużu
  • Pamiętajmy, że liści nie należy podgrzewać zbyt długo, inaczej stracą swoją żywą zieleń i przybiorą nieapetyczną brunatną barwę. Jeśli chcemy, żeby były miękkie i delikatne, możemy je zblanszować przed smażeniem. 
  • Polecamy przygotowanie tego dania na bazie długich wstążek lub nitek, ale można też wykorzystać kokardki, świderki lub rurki. Dobry pomysłem jest połączenie godnego przedstawiciela superfood, jakim jest jarmuż, z makaronem pełnoziarnistym. Otrzymamy w ten sposób dietetyczne danie pełne cennych składników mineralnych.  
  • Danie świetnie komponuje się z parmezanem, ale możemy także posypać makaron pokruszoną fetą lub niebieskim serem pleśniowym.  
  • Jeśli wolimy kremowe dodatki do obiadu i nie stronimy od laktozy, możemy zrobić makaron z jarmużem w sosie śmietanowym. Do podsmażonych składników trzeba wlać wtedy około 100 ml kremówki. Kiedy ją zredukujemy, dodajemy wstążki lub kokardki. Warto zostawić sobie niewielką ilość wody z makaronu. Zawarta w niej skrobia może się przydać do zagęszczenia sosu.    
  • Dania z jarmużem i makaronem, niezależnie od tego, czy przyrządzamy je z sosem śmietanowym lub pomidorowym, czy tylko lekko skrapiamy oliwą, można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami dni, ziarnami słonecznika lub czarnuszką
  • Jarmużu nie polecamy łączyć z innymi warzywami kapustnymi, takimi jak brukselka, brokuł lub kalafior. Co prawda można w ten sposób otrzymać prawdziwą bombę witaminową, ale za taka kompozycja może też spowodować niestrawność.  
  • Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z jarmużem, podpowiadamy – to niezwykle wartościowe warzywo sprawdzi się jako składnik sałatki, zupy krem, zapiekanki lub smoothie. Na szybką i zdrową przekąskę można przyrządzić na przykład chipsy z jarmużu.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne