Łódeczki z piersi kurczaka.

*****

Dodany przez: Ivon

Łódeczki z piersi kurczaka.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 dkg sera pleśniowego typu Brie
  • 10 dkg pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka konfitury żurawionowej
  • Przyprawy: sól, pieprz różowy mielony, pieprz cytrynowy, tymianek, papryka słodka mielona

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
  2. Każdą połówkę piersi nacinamy tak by powstała kieszonka.
  3. Układamy je na kształt łódki i posypujemy ją w środku przyprawami.
  4. Wkładamy w środek tych „łódeczek” pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
  5. Mocno posypujemy przyprawami.
  6. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego tak żeby ściśle do siebie przylegały po to by w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser z owych „łódeczek”.
  7. Wszystko to zalewamy oliwą wymieszaną z majonezem, śmietaną oraz konfiturą żurawinową.
  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
mięso obiad pieczarki pierś z kurczaka ser pleśniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze