Łabędzie ze śliwkami

Ocena:

4.56 (184)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Pyszne łabędzie ze śliwkami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25g drożdży
  • 150g mleka
  • 70g cukru
  • sól, cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 500g mąki
  • 50g margaryny
  • Nadzienie:
  • 150g suszonych śliwek
  • cukier

Łabędzie ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2-21/2 godziny;powinno potroić objętość.
  • Ciasto pokroić na 4 części, każdą wygniatać przez 5-10 minut, a potem rozwałkować na okrągły placek.Pośrodku każdego placka rozłożyć pokrojone śliwki wymieszane z cukrem.Wokół połowy krążka odkroić 1 cm ciasta i uformować szyję łabędzia.Pozostałą część krążka złożyć na pół, aby przykryć nadzienie, i dobrze zlepić.W górnej części ciasto ponacinać, aby imitowało skrzydła.Łabędzie posmarować białkiem i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 250-260 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne