Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 435 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
2 pomarańcze
4 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
65 dag ziemniaków
4 udka kurczaka
sól, pieprz
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej
2 łyżki oliwy
4 listki laurowe
120 ml bulionu warzywnego
Udka kurczaka słodko-pikantne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Pomarańcze umyć. Z jednej wycisnąć sok. Drugi owoc podzielić na cząstki i przekroić każdą z nich na pół.
■ Cebule obrać, pokroić na ósemki, a ząbki czosnku – na ćwiartki. Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Każde udko przeciąć w stawie, oprószyć solą i pieprzem.
■ Zrobić sos: wymieszać sok z pomarańczy, obydwie papryki w proszku, trochę soli i oliwę.
■ Mięso przełożyć do brytfanny. Wlać sos, dodać cząstki pomarańczy, cebule, czosnek, ziemniaki i listki laurowe. Całość zalać bulionem i delikatnie wymieszać.
■ Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C.