Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (195)
Mięsne danie na duży głód - udka z kurczaka z brukselkami z dodatkiem chorizo. Pikantne, sycące, nieco rozgrzewające. Zdecydowanie dla fanów mięsnych obiadków.
kurczak 500 g
chorizo 300 g
mąka 45 g
olej 45
brukselka 300 g
cebula 1 szt.
papryka 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
czosnek 4 ząbki
sól 5 g
pieprz 5 g
oregano 5 g
W dużym szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, mieszając zasmażamy na złoto.
Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, pocięty w plasterki czosnek i pokrojone na duże kawałki udźce, smażymy, mieszając, ok. 5 min.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kostki karto i i brukselki, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy oregano, mieszamy z pokrojonym w grubsze plasterki chorizo, zalewamy ok. 3/4 l wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu ok. 1 godz. i 15 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady
Zobacz też: marynowany kurczak z grilla