Kurczak z kreolskim sosem chien

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • cały świeży kurczak
  • na marynatę:
  • 6 łyżek octu białego winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 liście laurowe
  • 2 nieduże cebule, posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka miodu
  • łyżeczka curry w proszku
  • 2 malutkie, suszone papryczki drobno posiekane
  • 3 łyżki tabasco
  • na sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek grubego szczypioru lub dymka
  • paluch
  • biała cebula słodka
  • 1–2 ostre malutkie papryczki
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka dzielimy na klasyczne kawałki, idealnie jeśli dodatkowo podzielimy udka na dwie części; wszystkie kawałki nakłuwamy widelcem.
  2. Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie mieszamy z kawałkami kurczaka, zakrywamy folią, odstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia lekko oczyszczamy z marynaty i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
  4. W trakcie pieczenia mięso obracamy i smarujemy zachowaną marynatą. Przez ostatnich 10 min pieczemy bez przykrycia.
  5. W czasie pieczenia szykujemy sos: przepuszczamy przez praskę czosnek, drobno siekamy natkę z łodygami, szczypior z cebulkami, białą cebulę i papryczki.
  6. Dodajemy sok z limonki, sporą szczyptę soli, pieprz, oliwę. Zalewamy 150 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  7. Gorący kawałek kurczaka przed każdym kęsem zamaczamy w sosie. Sugeruję podwoić jego ilość!
  8. Autor przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom

Wskazówki

>>> W kuchni karaibskiej sos chien jest dodatkiem do wielu dań, ponieważ doskonale odświeża kawałki pieczonej ryby lub grillowanych mięs.

>>> W oryginalnym przepisie używa się papryczki zwanej antillais. To małe, lekko pękate, kolorowe i przepiękne warzywo, pieruńsko ostre i aromatyczne. Zastąpić ją można dowolną ostrą papryczką pod warunkiem, że będzie świeża, oczyszczona z pestek i naprawdę drobno posiekana.

>>> Zaskakującym dodatkiem do tak przyrządzonego kurczaka mogą być usmażone na maśle kawałki lekko niedojrzałych bananów lub – wstawiony obok niego do pieczenia – owinięty folią aluminiową batat z masłem w środku.

kurczak papryczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze

Podobne przepisy