Kurczak w porach

Kurczak w porach. Prosta i szybka potrawka z piersi kurczaka o bardzo oryginalnym smaku.

Dodany przez: Brethil

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 2 spore pory
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • duży kubek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki (może być świeża, ale zmienia się smak potrawki)
  • sól, grubo mielony lub tłuczony pieprz

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni i obsmażyć mięsko. Kiedy zaczyna się rumienić posypać lekko solą i dodać posiekane wcześniej pory (najlepiej w półkrążki). Smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając żeby por nie zdążył się przypiec a tylko lekko podsmażyć. Następnie podlać szklanką wody, dodać natkę pietruszki, oprószyć trochę świeżo zmielonym, grubym pieprzem i dusić następne 10 minut. W wolnej chwili rzecz jasna należy wstawić ryż, bo z nim właśnie kurczak w porach smakuje najlepiej. W razie potrzeby uzupełnić wodę, która wyparowała i mieszać co jakiś czas. Kiedy por stanie sie miękki dodajemy śmietankę, można dodać kremówkę , która z pewnością się nie zważy ale zwiększymy kaloryczność potrawki. Ja dodaję gęstą, kwaśną zazwyczaj 18% ponieważ zawarta w niej "kwaśność" dodaje potrawce charakteru. Doprawiamy na koniec do smaku wyłącznie solą i grubym pieprzem.
  2. Podajemy z ryżem, dekorujemy gałązkami swieżej pietruszki i czasem z lampką białego, japońskiego wina:)
  3. Smacznego.
kurczak obiad Potrawka por
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze