Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (149)
Warto czekać na to danie - przygotowanie jest dość czasochłonne, ale będzie naprawdę pysznie! Oto kurczak duszony powoli w rosole w azjatyckim stylu.
kurczak 2 kg
grzyby mun 50 g
makaron chiński 200 g
cebula 2 szt.
liść laurowy 3 szt.
seler 1 szt.
marchewka 3 szt.
kolendra 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 5 szt.
ziele angielskie 5 szt.
imbir 15 g
tymianek 3 gałązki
sos sojowy 100 ml
dymka 0.5 pęczka
Rosół: kurczaka nacieramy lekko solą i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone, grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Zalewamy około 2 l wody i sosem sojowym. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godz. Na początku dokładnie szumujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy całość na kolejną godzinę.
Dodatki: grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Podanie: bulion zlewamy ostrożnie przez sitko do innego garnka. Wkładamy do niego podzielonego na kawałki kurczaka, grzyby i makaron. Przyprawiamy jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dokładamy ugotowaną z kurczakiem marchewkę. Posypujemy posiekaną dymką i kolendrą.
Porady