Kurczak duszony w gęstym rosole

Warto czekać na to danie - przygotowanie jest dość czasochłonne, ale będzie naprawdę pysznie! Oto kurczak duszony powoli w rosole w azjatyckim stylu.

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cały duży kurczak (ok. 2 kg)
  • sól
  • 2–3 marchewki
  • seler z nacią
  • 2 cebule
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kawałek (ok. 3 cm) świeżego imbiru
  • ok. 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
  • opakowanie grzybów mun krojonych w paski
  • makaron chow mein
  • dymka i kolendra do posypania

Przygotowanie

  1. Kurczaka nacieramy lekko solą i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone, grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Zalewamy około 2 l wody i sosem sojowym.
  2. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godz., na początku dokładnie szumujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy całość na kolejną godzinę.
  3. Grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, po czym gotujemy według zaleceń na opakowaniu; makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Bulion zlewamy ostrożnie przez sitko do innego garnka, wkładamy do niego podzielonego na kawałki kurczaka, grzyby i makaron, przyprawiamy jeszcze sosem sojowym i pieprzem, na koniec dokładamy ugotowaną z kurczakiem marchewkę.
  5. Posypujemy posiekaną dymką i kolendrą.
kurczak zupa rosół
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze