Kurczak po senegalsku

Ocena:

4.5 (159)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
Przepis na senegalskiego kurczaka yassa

Składniki:

  • 4 uda kurczaka
  • 70 dag cebuli
  • 7 limonek
  • 4 łyżki oliwy
  • strąk papryki
  • 8 dag zielonych oliwek
  • kostka rosołu drobiowego
  • sól
  • kolorowy pieprz

Kurczak po senegalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Uda przecinamy w stawach na trzy części. Ostrym czubkiem noża robimy trzy nacięcia w mięsie. Mięso wkładamy do salaterki i marynujemy co najmniej 10 godz. (najlepiej w przeddzień), dodając pokrojoną jedną cebulę i sok z 6 limonek. W żaroodpornym naczyniu na 3 łyżkach oliwy szklimy resztę pokrojonej cebuli. Kurczaka osączamy (marynatę zachowujemy), osuszamy i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni na reszcie oliwy. Mięso przekładamy do naczynia na wierzch cebuli, dodajemy marynatę, pokrojoną paprykę, oliwki i rozkruszoną kostkę rosołową. Nie solimy zbytnio, ponieważ sól jest już w kostce rosołowej. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Tuż przed podaniem skrapiamy wszystko sokiem z ostatniej limonki. Oprószamy kolorowym pieprzem. Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne