Kurczak po senegalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Uda przecinamy w stawach na trzy części. Ostrym czubkiem noża robimy trzy nacięcia w mięsie. Mięso wkładamy do salaterki i marynujemy co najmniej 10 godz. (najlepiej w przeddzień), dodając pokrojoną jedną cebulę i sok z 6 limonek. W żaroodpornym naczyniu na 3 łyżkach oliwy szklimy resztę pokrojonej cebuli. Kurczaka osączamy (marynatę zachowujemy), osuszamy i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni na reszcie oliwy. Mięso przekładamy do naczynia na wierzch cebuli, dodajemy marynatę, pokrojoną paprykę, oliwki i rozkruszoną kostkę rosołową. Nie solimy zbytnio, ponieważ sól jest już w kostce rosołowej. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Tuż przed podaniem skrapiamy wszystko sokiem z ostatniej limonki. Oprószamy kolorowym pieprzem. Podajemy z białym ryżem ugotowanym na sypko.